במדריך שלפניכם, תוכלו למצוא מידע כללי על סוגי המיסים השונים המונהגים בישראל בתחום המקרקעין
- מס שבח – מס זה מעוגן בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) המנונהג במדינת ישראל מאז שנת 1963. במס שבח מחויב כל אדם בישראל המוכר את הנכס שבבעלותו, וזאת במידה ומחיר המכירה של הנכס גבוה מהמחיר אותו הוא שילם בעת הרכישה. בפועל, מס שבח מחושב מתוך ההפרש שנוצר בין שווי הנכס במעמד רכישתו לבין שווי הנכס במעמד מכירתו. בהתאם לרפורמה המקיפה בתחום מיסוי מקרקעין משנת 2014, גובה מס שבח הוא 25% מסכום השבח (כלומר הפער בשווי הנכס) וזאת לאחר ניכוי של הוצאות מוכרות כגון: שיפוץ הנכס לאורך השנים, שכר טרחת עורך דין, הוצאות עמלות תיווך, תשלום דמי מס רכישה בעת רכישת הנכס, אגרות שונות וכדומה.
- מס רכישה – מס זה מעוגן אף הוא בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), והוא מופיע בסעיף 9 (א) לחוק תחת ההגדרה הבאה: "במכירת זכות מקרקעין, יהא הרוכש חייב במס רכישת מקרקעין (מס רכישה) בשיעור משווי המכירה או בסכום קבוע, לפי סוג המכירה או המקרקעין". מס זה מחושב על פי מדרגות מס רכישה המתעדכנות אחת לשנה במהלך חודש ינואר, כאשר כל אדם הרוכש דירה ראשונה ואין ברשותו דירה נוספת, זכאי לקבלת פטור עד לתקרה המוגדרת בחוק. חשוב לציין שמס רכישה לגבי דירה שנייה הוא גבוה יותר, כאשר חישוב חבות המס על פי מדרגות מס הכנסה נוגע רק לנכסים מסוג דירות למגורים. במקרים של נדל"ן מניב אשר אינו מוגבר כדירת מגורים, לרבות, מגרשים, חנויות, משרדים וכדומה, שיעור מס הרכישה הוא קבוע. כמו כן, חשוב לציין שקיימות הקלות במס לאוכלוסיות זכאיות, וביניהן, הקלה במס רכישה לנכים, הקלה במס רכישה לבני משפחות שכולות ונפגעי פעולות איבה, הקלה במס רכישה לעולים חדשים ותושבים חוזרים ופטור ממס רכישה לבעלי הזכויות בפרויקט פינוי בינוי.
- היטל השבחה – היטל ההשבחה הוא למעשה מס המוטל על בעלי נכסים בכל אותם מקרים בהם הרשות המקומית שבשטחה נמצא הנכס אישרה תוכנית אשר הובילה לעליית ערך הנכס. בניגוד למיסים אחרים בתחום המקרקעין, מס מסוג זה אינו משולם לרשות המיסים אלא לרשות המקומית שהטילה את המס. תשלום ההיטל נעשה ברוב המקרים במועד מכירת הנכס המיועד, אך חשוב לציין שגובה ההיטל מחושב במועד בו אושרה התכנית אשר הובילה להשבחת ערך הנכס ולא במועד המכירה עצמו, וזאת בניגוד מוחלט למס שבח לצורך העניין. ברוב המקרים, גובה ההיטל הוא בסכום השווה למחצית משווי ההשבחה שנקבעה על ידי הרשות המקומית, כאשר לאחר עריכת שומת היטל ההשבחה על ידי הרשות לא ניתן להגיש השגה על גובה ההיטל ו/או על עצם קיום החוב.
- מס על הכנסות משכר דירה – משכירי דירות בישראל נדרשים לתשלום מס הכנסה בהתאם לאחד משלושה מסלולי מס המאפשרים שיעור מס נמוכים על הכנסת משכר דירה. המסלול הראשון הוא מסלול פטור ממס מלא ו/או חלקי, המסלול השני הוא מסלול חיוב במס מופחת בשיעור של 10% והמסלול השלישי הוא חיוב במס על פי מדרגות מס. לבחירת מסלול המיסוי קיימת השפעה ניכרת על גובה המס אותו נדרשים בעלי הנכס לשלם, כאשר מסלול הפטור המלוא ממס על הכנסות משכר דירה למגורים, ניתן אל ורק ליחיד שסך הכנסותיו ביחד עם בן/בת זוג וילדיו שטרם מלאו להם 18, מכל הדירות שבבעלותו אינו עולה על סכום כולל של 5,100 ש"ח לחודש.